- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 4075
Z definicji botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 2671
To warzywo dostępne jest szczególnie jesienią.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 4842
Typowy niedzielny obiad? Rosół! Rzecz w tym, że nie ma jednego właściwego sposobu na tę pyszną zupę – niemal każdy ma na niego swój sprawdzony sposób.
- Szczegóły
- kjk / kdk
- Odsłony: 2223
Grochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 2551
Czasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3444
Piękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, dodatkiem pomidorów. Pycha.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3787
Proponuję ugotować polską wersję barszczu ukraińskiego (narodowe danie), nieco zmodyfikowaną. Barszcz ukraiński to zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny, ewentualnie wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3796
Codzienny stół: mamy wywar mięsny (rosół), są piękne czerwone buraczki, do tego kilka ziemniaków, odrobina śmietanki i już mamy super zupkę o pięknym kolorze.