- Szczegóły
- kjk / Grzegorz Binek
- Odsłony: 3486
Jagody jeszcze są. Świeże lub mrożone. Ewentualnie można użyć borówki amerykańskie. Trochę pracy i mamy swój dodatek do porannej kawy lub podwieczorka.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3458
Proponuję coś ze Wschodu. W dodatku bezmięsnego, a więc idealne na piątek. I smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako np. drugie śniadanie do pracy.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3832
Niespodziewani goście wpadną niedługo do naszego domu, a my nic nie mamy na poczęstunek? Na słodko proponuję prostą babkę piaskową w wersji cynamonowej. Prosta i dobra…
- Szczegóły
- kjk / kdk
- Odsłony: 2223
Grochówka jest prosta i zawsze smaczna. Ma wiele wersji, można więc próbować przygotować ją nieco inaczej. Na początek proponuję na pokrojonym boczku.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3658
Potrawa znana kiedyś głównie na Jurze. Szybki, smaczny i sycący obiad lub potrwa na wieczorną biesiadę.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 2551
Czasem dzieci go nie lubią. Potem jedzą, bez lubienia czy nielubienia. Aż dorastają i wtedy dobry krupnik nie jest zły. Aż w końcu staje się bardzo lubiany. Może być też zupełnie odwrotnie:)
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3444
Piękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, dodatkiem pomidorów. Pycha.
- Szczegóły
- kjk / db
- Odsłony: 3701
Tradycyjna polska szarlotka, słodka, do jedzenia na zimno lub na ciepło, sama lub z lodami czy bitą śmietaną.
- Szczegóły
- kjk
- Odsłony: 3789
Proponuję ugotować polską wersję barszczu ukraińskiego (narodowe danie), nieco zmodyfikowaną. Barszcz ukraiński to zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny, ewentualnie wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.