Kuchnia nasza powszednia: małosolne lub kiszone

Kuchnia nasza powszednia: botwinkaZ definicji botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego.

Kuchnia nasza powszednia: tatarczuchTatarczuch to słodki, ciemny chleb wypiekany z mąki gryczanej.

Kuchnia nasza powszednia: pączki

Kuchnia nasza powszednia: proste faworki

Z bombillą w ustach

Kuchnia nasza powszednia: kopytka to podstawa

Kuchnia nasza powszednia: placki ziemniaczaneZiemniaczane placki każdy zna i każdy nie raz je jadł. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.

Kuchnia nasza powszednia: naleśniki z seremNaleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem, twarogiem lub czasami z parówką i serem żółtym.